Diagnosticering af allergi

Find ud af hvad du er allergisk over for

Hvordan finder du ud af, om du er allergisk?

Har du mistanke om, at du er allergisk men usikker på, hvad der forårsager din allergi? Så bør du bestille tid hos lægen eller en allergispecialist for at blive testet.

Din læge kan diagnosticere din allergi og afgøre, hvad du er allergisk overfor, ved at stille spørgsmål til dine symptomer, og hvad der udløser dem, samt ved at undersøge dig.

Selv om du kan få en diagnose udelukkende baseret på symptomerne, har du brug for at kende den præcise årsag til allergien, og det kan en allergitest vise.

Der findes forskellige måder at allergiteste på.

Se filmen om, hvordan allergi diagnosticeres

Det mest almindelige er at udføre en priktest på huden. Testen omfatter de mest almindelige allergener, og resultatet kan aflæses efter 15 minutter.

Sådan udføres en priktest

1. En række dråber, som hver især indeholder almindelig kendte allergener fra eksempelvis pollen, husstøvmider og pelsdyr, placeres i en række på indersiden af underarmen.

Prikktest

2. Derefter prikkes med en lancet (en lille form for nål) gennem samtlige dråber. Der anvendes en ny lancet for hver dråbe. Efterfølgende tørres den overskydende væske af.

Prikktest

3. Efter 15 minutter kan resultatet aflæses. Det kan begynde at klø i løbet af ventetiden, men for at undgå at påvirke testresultatet er det vigtigt ikke at klø på armen.

Prikktest

4. Herefter aflæses resultatet. Hvis du er allergisk ses en lille rød hævelse, omtrent som et myggestik, hvor der har været en allergisk reaktion. Viser priktesten et positivt resultat, kan du tale med lægen/sygeplejersken om de forskellige muligheder for behandling.

Prikktest

Hvis ikke der er nogen reaktion på priktesten, men din læge alligevel har mistanke om, at du er allergisk, kan det være aktuelt at tage en blodprøve.

Allergitest som blodprøve

Lægen kan vælge at tage en blodprøve for at afgøre, om du har allergi, eller for at bekræfte resultatet fra en priktest. Blodprøven sendes til et laboratorium, og resultatet sendes til din læge inden for nogle dage.

Præcis som ved en priktest er hensigten at finde ud af hvilket allergen (stof), du er allergisk over for.

Hvis du har allergi, vil din krop forsvare sig ved at begynde at danne antistoffer (IgE), mod et specifikt allergen. Mængden af antistoffer måles i din blodprøve.

 

Mere om IgE og antistoffer

Antistofferne, som medvirker til den allergiske reaktion, kaldes immunglobulin E (IgE). Din krop producerer forskellige typer IgE for hvert specifikt allergen, og mange af disse specifikke former for IgE kan måles. Blodprøven måler mængden af antistoffer i blodet; hvis niveauet er højt for et allergen, og det stemmer med dine allergisymptomer, betyder det, at du er allergisk.

En del medicin påvirker resultatet ved priktesten. Din læge kan derfor vælge at tage en blodprøve, hvis du har en hudsygdom, tager medicin som f.eks. antihistamin, eller hvis du har vedvarende, alvorlige allergisymptomer.

Spørg din læge

Ud fra dine testresultater vil din læge eller allergispecialist anbefale en behandling. Det er vigtigt, at du går fra lægebesøget med viden om din allergi og om, hvad der skal ske herefter.

Begrænser allergien dit daglige liv?

Er du generet af allergi, til trods for, at du tager symptomlindrende medicin? Så kan det være, at du er nødt til at få ændret din nuværende behandling. Allergivaccination fungerer anderledes end traditionelle symptomlindrende lægemidler og kan være et alternativ for dig. Men det første skridt er at få stillet en korrekt diagnose hos din læge.

Har du fået konstateret allergi?

Lær mere om, hvorfor din krop reagerer, som den gør, over for visse allergener (stoffer).

Få hjælp mod din allergi

Find en klinik nær dig.

Sidst oppdateret 23/03/2018